ΑΝΑΔΕΙΞΗ
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Αν επιθυμεί κανείς να αλλάξει  τον τρόπο ζωής του και να δημιουργήσει μια καθημερινότητα όπως επιθυμεί, αρκεί τότε να αναλογιστεί ότι έχει την πλήρη  ευθύνη των πράξεων του. Θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες ότι κάθε γεγονός είναι τυχαίο ή ότι κάτι δεν μπορεί να το αλλάξει.

Σίγουρα η ανάληψη ευθύνης δημιουργεί άγχος, αλλά η  ζωή πολλών ανθρώπων θα ήταν διαφορετική αν είχαν σκεφτεί  πως η αλλαγή στάσης σε ένα και μόνο γεγονός θα τους είχε αλλάξει ολόκληρη την ημέρα.

Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα.

Σηκώνεστε το πρωί και σας πέφτει το φλυνζτάνι με τον καφέ. Εκνευρίζεστε αφάνταστα. Ξεσπάτε φωνάζοντας σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που προσπαθεί εκείνη την ώρα να σας μιλήσει.  Φεύγετε από το σπίτι βιαστικά καθώς αυτό το γεγονός σας καθυστέρησε και κουβαλάτε μαζί όλο τον θυμό. Το οικείο σας άτομο είναι μακριά σας τώρα αλλά συνεχίζει και αυτό να είναι στεναχωρημένο από τον τρόπο που του μιλήσατε λίγο πιο πριν. Ξεσπάτε στον πρώτο τυχόντα στον δρόμο και λαμβάνετε θυμό και από το άλλο άτομο. Συνεχίζεται στο γραφείο σας και κουβαλώντας όλο αυτό τον θυμό ξεσπάτε με το παραμικρό σε κάποιο συνάδελφο. Και κάπως έτσι σε αυτό το μοτίβο συνεχίζει ολόκληρη η μέρα σας.

Ας δούμε όμως αυτό το γεγονός με μια άλλη ματιά. Σηκώνεστε το πρωί και σας πέφτει το φλυνζτάνι με τον καφέ. Απλά σκέφτεστε ότι δεν πειράζει συμβαίνουν αυτά, θα το μαζέψω. Αφού το μαζέψετε χαιρετάτε το αγαπημένο σας άτομο φεύγοντας για την δουλειά και του δείχνετε την αγάπη σας. Το αγαπημένο σας άτομο είναι τώρα μακριά σας και σκέφτεται το υπέροχο συναίσθημα που ένιωσε λαμβάνοντας την αγάπη σας. Όλα στο δρόμο κυλούν διαφορετικά και φτάνετε στο γραφείο σας με τελείως διαφορετική διάθεση και όλη η μέρα σας συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.

Με το παραπάνω παράδειγμα μας γίνεται λοιπόν κατανοητό πως η αντίδραση μας σε ένα τυχαίο συμβάν καθορίζει ίσως και την μέρα μας ολόκληρη. Η ζωή είναι μικρή και είναι κρίμα να χαραμίζεται για μικροπράγματα. Ας σκεφτούμε λοιπόν το ότι όλοι μας μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη καθημερινότητα  προκαλώντας θετικά συναισθήματα στον εαυτό μας αλλά και στον περίγυρό μας.

Κούτσικος Αλέξανδρος  – Κοινωνικός  Λειτουργός

Σύμβουλος ατόμου και οικογένειας