ΑΝΑΔΕΙΞΗ
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων στην κοινωνία μας που χαρακτηρίζονται ως τοξικοί άνθρωποι. Τα άτομα αυτά έχουν συχνά αρνητική διάθεση και προσπαθούν να την περάσουν στον στενό περίγυρο τους. Συχνά θα ακούσει κανείς να διαμαρτύρονται για την καθημερινότητα τους, την εργασία τους και πολλά ακόμη.

Η ερωτική σχέση με αυτό τα είδος ατόμου στην αρχή μοιάζει μοναδική, καθώς περνάει μια διαφορετική ψευδή εικόνα  προς  τον  νέο  του σύντροφο. Τον κάνει να νιώθει μοναδικός και θέλει να τον πείσει ότι είναι πολύ σημαντικός για εκείνον.

Αυτό όμως σύντομα αλλάζει και το τοξικό άτομο θα βγάλει τον πραγματικό του χαρακτήρα.

Ένας τοξικός άνθρωπος θα κάνει τον σύντροφό του να αισθάνεται ενοχές για κάθε δικό του λάθος. Αν για παράδειγμα ξεχάσει να κάνει κάτι που έπρεπε μια συγκεκριμένη ώρα θα κατηγορήσει τον άλλο ότι του μιλούσε και ξεχάστηκε. Αν σπάσει ένα πιάτο θα φταίει ο άλλος που το  ακούμπησε σε εκείνο το σημείο.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του τοξικού ανθρώπου είναι ότι πάντα παίρνει το ρόλο του θύματος. Όλοι τον εκμεταλλεύτηκαν και τον πλήγωσαν χωρίς να έχει πουθενά οι ίδιος ουδεμία ευθύνη. Το μεγαλύτερο λάθος θα είναι να ξεκινήσει κανείς μαζί του συζήτηση για κάτι κακό που του συνέβη. Σίγουρα στο τέλος θα κατασκευάσει μια ιστορία όπου εκείνο  πόνεσε και υπέφερε πολύ περισσότερο από τον άλλον.

Θα δώσει επίσης πολλές υποσχέσεις όπου στο τέλος δεν θα τηρήσει.

Με μεγάλη άνεση θα κάνει τον σύντροφό του να αισθανθεί ότι τον έχει ρωτήσει για κάποιο ζήτημα, ενώ στο τέλος θα πάρει την απόφαση που επιθυμεί. Θα  ζητήσει μία χάρη και αν ο σύντροφός του την αρνηθεί θα του ζητήσει αμέσως μια επόμενη αυτή που πραγματικά θέλει. Και έτσι θα πετύχει αυτό που ήθελε, ενώ το άλλο άτομο θα πιστεύει ότι το έχει διαπραγματευτεί.

Ένας τοξικός άνθρωπος δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος με τίποτα. Ότι και να του προσφέρει κάποιος δεν θα αναγνωριστεί. θα βρει κάθε δυνατό τρόπο για να μειώσει την αυτοεκτίμησή του συντρόφου του και θα προσπαθήσει σε κάθε περίσταση να τον ελέγξει. Η μόνη στιγμή που θα αλλάξει και θα βγάλει ξανά έναν καλό εαυτό, είναι όταν νιώσει ότι χάνει τον σύντροφο του και αυτό θα το κάνει επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί την απόρριψη. Σύντομα όμως μόλις καταλάβει ότι και πάλι μπορεί να τον ελέγξει επανέρχεται ο πραγματικός του εαυτός.

Η ζωή με ένα τοξικό άνθρωπο αλλάζει ριζικά την ζωή του άλλου ατόμου, καθώς τον τροφοδοτεί συνέχεια με αρνητική ενέργεια και κάνει τον άλλο άνθρωπο να βρίσκεται διαρκώς σε μια θέση άμυνας με φόβο του τι έχει να αντιμετωπίσει μελλοντικά από τον ίδιο. Το άτομο που δέχεται τα πηρά νιώθει ντροπή και το τοξικό άτομο θα φροντίσει να τον απομακρύνει ακόμα και από το φιλικό του περιβάλλον για να έχει τον πλήρη έλεγχο. Το πιο παράλογο όμως είναι ότι με τρόπο που φέρεται εγκλωβίζει τον σύντροφο του σε μία συμπεριφορά, όπου προσπαθεί να τον φροντίσει και να τον σώσει από το δράμα που εκφράζει συνεχώς ότι βιώνει.

Τα τοξικό άτομο έχει μεγάλη δεξιοτεχνία στα ψέματα. Έχει σχεδιάσει πολύ πριν πει το ψέμα κάθε πιθανή απάντηση σε ερώτηση που θα δεχθεί, ώστε να φανεί τελείως πιστικό.

Από την συνεχή πίεση που ασκεί γεμάτη με αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει τον σύντροφό του σύμφωνα με έρευνες ακόμα και να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Τέλος το άτομο που βιώνει όλη αυτήν την στρεσογόνα κατάσταση από τον τοξικό σύντροφό του καλό θα είναι να εκφράσει αυτό που βιώνει στο οικείο του περιβάλλον και να μιλήσει με έναν ειδικό αν το επιθυμεί με απώτερο στόχο να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του και να βοηθηθεί να βρει μια διέξοδο στο λαβύρινθο που βιώνει.

 

Κούτσικος Αλέξανδρος  – Κοινωνικός  Λειτουργός

Σύμβουλος ατόμου και οικογένειας