ΑΝΑΔΕΙΞΗ
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η αυτοεκτίμηση είναι ή αίσθηση που έχει το άτομο για τον ίδιο του τον εαυτό, για την προσωπική του αξία. Η αυτοεκτίμηση χτίζεται κατά την παιδική ηλικία και σπουδαίο ρόλο παίζουν οι γονείς. Ένας παράγοντας που ωθεί ένα παιδί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι η συχνή κριτική ή η υπερπροστασία του από τον γονέα του, με αποτέλεσμα να βιώσει ότι δεν είναι ικανό να καταφέρει οτιδήποτε μόνο του.

Το άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία και θετικό τρόπο σκέψης. Μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε αρνητική κριτική από άλλο άτομο, καθώς γνωρίζει τις αξίες του και το τι πραγματικά αντιπροσωπεύει. Έχει πίστη στις ικανότητες του, εκτιμά τον εαυτό του και έρχεται αντιμέτωπο με τις φοβίες του.

Αντιθέτως, ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση βιώνει ανασφάλεια για την εμφάνιση του , δεν έχει  αυτοπεποίθηση και όλο αυτό το επηρεάζει σε βασικούς τομείς της ζωής του. Αντιμετωπίζει δυσκολίες  στην ένταξη του σε ομάδες και όποτε υπάρξει μαζί με άλλα άτομα διακατέχεται από συνεχόμενες σκέψεις για το τι σκέφτονται για το ίδιο. Νομίζει ότι συνέχεια θα κάνει κάποιο λάθος και ότι θα κριθεί από τους υπόλοιπους. Έτσι οδηγείται στο να μην πιστεύει τις περισσότερες φορές στον εαυτό του. Δεν θα εκφράσει κάποια άποψη του, ακόμα και αν θεωρεί ότι είναι σωστή, εξαιτίας του φόβου του μην τυχόν κάνει λάθος και γίνει δέκτης αρνητικών σχόλιων.

Το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση νιώθει ότι δεν είναι επιτυχημένο, ότι δεν έχει ελκυστικά χαρακτηριστικά  πάνω στο σώμα του και έτσι στο τέλος κλείνεται στον εαυτό του. Συχνά θα συμφωνήσει με τα λεγόμενα ενός άλλου ατόμου μόνο και μόνο για να κερδίσει, έστω για λίγο την αποδοχή του. Είναι αυστηρός κριτής του εαυτού του.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλάζει όταν πιστέψει στον εαυτό του και διαφοροποιήσει τον τρόπο σκέψης του σε ποιο θετικό.

Ένας ωραίος τρόπος για να αυξήσει ένα άτομο την αυτοεκτίμησή του, είναι να εκφράζει καθημερινά απέναντι από ένα καθρέφτη βλέποντας τον είδωλο του, την ευγνωμοσύνη του για κάθε σημείο του σώματος του. Το μήνυμα αυτό ακόμα και αν δεν το πιστεύει κανείς 100% στην αρχή με την επανάληψη, θα αρχίσει να επενεργεί στο υποσυνείδητο και σύντομα θα υπάρξει μια θετική αλλαγή.

Αξίζει λοιπόν ο καθένας να αγαπάει τον εαυτό του  και να θυμάται ότι έχει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.

Κούτσικος Αλέξανδρος  – Κοινωνικός  Λειτουργός

Σύμβουλος ατόμου και οικογένειας