ΑΝΑΔΕΙΞΗ
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Ο αυθεντικός ισορροπημένος και ψυχικά υγιής άνθρωπος χαρακτηρίζεται από στοιχεία που συνδέονται με την διαφοροποίηση. Η έννοια της διαφοροποίησης επιτρέπει στον άνθρωπο να φαίνεται «τέλειος», αν και αυτό δεν είναι πλήρως εφικτό στην ζωή μας.

Στο διαφοροποιημένο άτομο επιτρέπεται να αισθάνεται και να σκέπτεται διαφορετικά κυρίως από την οικογένεια καταγωγής του, να ερμηνεύει και να παράγει εναλλακτικές λύσεις για ζητήματα  που αφορούν την ποιότητα της ζωής του. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που κύριο στόχο της έχει να κατακτήσει το άτομο την διαφοροποίησή του.

Μέσω της διαφοροποίησης ο άνθρωπος αποκτά την δυνατότητα επιλογής. Με αυτήν την στάση αναδεικνύει την μοναδικότητά του και τις ξεχωριστές προσωπικές ικανότητές του. Ένα από τα πολλά οφέλη της διαφοροποίησης είναι η κατάκτηση υψηλού επιπέδου αυτογνωσίας στο άτομο.

Πιο εύκολα κατανοητή η έννοια της διαφοροποίησης είναι αν αναλογιστούμε πως το αντίθετό της είναι η συγχώνευση ή η ενσωμάτωση. Ο ενσωματωμένος άνθρωπος δύσκολα αντέχει την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, άρα δεν επιτρέπει την παραγωγή ποιοτικών κοντινών σχέσεων, με υψηλό επίπεδο δέσμευσης  και εγγύτητας.

Το άγχος και οι φόβοι για το παρόν και το μέλλον κατακλύζουν το άτομο και το καθιστούν ανίκανο για να σχετιστεί ουσιαστικά. Οι ευγενείς αξίες που θα έπρεπε να παράγονται μέσω της τριβής  των υποκειμένων, όπως αφοσίωση, ειλικρίνεια, φροντίδα κ.τ.λ δίνουν την θέση τους στον φόβο της απόρριψης και στην αίσθηση απειλής  με αποτέλεσμα την απομόνωσή  του, που αποτελεί σήμερα συχνό φαινόμενο.

Ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να διαφοροποιηθεί βιώνει την ποικιλία των συναισθημάτων και του επιτρέπεται να ζει ελεύθερος και ευτυχισμένος.

Ευδοξία Μαυραγάνη

Κοινωνική Λειτουργός – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.